Terug naar de servicepagina


Veel gestelde vragen


Waarom is het tarief van De Twentse aankoopmakelaar zo laag?
Tegenwoordig is het vinden van een geschikte woning, dankzij de introductie van woningsites op internet, simpel door uzelf te doen. Voor het zoeken van een huis bent u dus niet meer volledig afhankelijk van een aankoopmakelaar. Ook de aankoopmakelaar zelf is minder tijd kwijt aan het zoeken van een geschikte woning. Hierdoor kan het goedkoper.

Wat zijn de kosten als de aankoop niet doorgaat?
Als de onderhandelingen niet tot een aankoop leiden, brengt De Twentse Aankoopmakelaar u geen kosten in rekening.

Hoe vaak kan ik De Twentse Aankoopmakelaar meenemen voor een bezichtiging en inschakelen voor de onderhandelingen?
Als de eerste woning van uw keuze na onderhandelingen niet leidt tot een aankoop, kunt u zonder extra kosten De Twentse Aankoopmakelaar opnieuw inschakelen bij de volgende woning van uw keuze. In veruit de meeste gevallen zal het na één of twee woningen wel lukken om de aankoop succesvol af te ronden. Mocht het zo zijn dat de eerste twee woningen allebei na onderhandelingen niet tot een aankoop leiden, mag De Twentse Aankoopmakelaar bij elke volgende woning € 275,- extra in rekening brengen.

Kan ik ook deeldiensten afnemen?
Ja. Het is ook mogelijk om deeldiensten af te nemen, bijvoorbeeld voor het laten opstellen van een koopovereenkomst of het laten verrichten van een waardebepaling. Het zou te ingewikkeld worden om al deze tarieven te vermelden op deze site. Neem daarom gerust even vrijblijvend contact met ons op.

Bij aankoop heb ik een taxatierapport voor de hypotheek nodig. Kan De Twentse Aankoopmakelaar ook dit verzorgen?
Geldverstrekkers accepteren geen taxatierapport dat is opgesteld door een makelaar die betrokken is bij de aan- of verkoop van een onroerende zaak. Echter, De Twentse Aankoopmakelaar zal, als de koop doorgaat en indien u dit wenst, ervoor zorgen dat u een erkend taxatierapport ontvangt. Hiervoor zal hij een deskundig en onafhankelijk bureau in de arm nemen. De kosten hiervan zijn voor uw rekening.

Kan ik bij De Twentse Aankoopmakelaar ook een hypotheek afsluiten?
Nee, bij ons kunt u geen hypotheek afsluiten. Advisering en bemiddeling in hypotheken is een specialistische dienstverlening. Er zijn meer dan 70 hypotheekverstrekkers op de markt met elk hun eigen producten. Voor een hypotheek kunt u op veel plaatsen terecht, zoals op internet, bij uw eigen bank en bij verschillende hypotheekbemiddelaars. Het kiezen van de juiste hypotheekvorm en hypotheeknemer vraagt om een grote mate van kennis van het aanbod in de markt. Wij kunnen u alleen adviseren om voor het bepalen van de meest optimale hypotheekconstructie, voor zowel nu als later, een adviseur te zoeken die zeer deskundig, maar ook volledig onafhankelijk is.

Ik ben hypotheekadviseur bij een bank of intermediair. Kan ik klanten doorverwijzen naar De Twentse Aankoopmakelaar en wat voor voordeel heb ik hiervan?
Ja, dat is uiteraard mogelijk. Het voordeel is dat u min of meer grip heeft op het aankooptraject. De Twentse Aankoopmakelaar kan met u de contractuele verbintenis aangaan dat zij geen cliënten die aan hen worden doorverwezen zullen benaderen voor hypotheken of verzekeringen. U loopt dus ook minder snel het risico dat de verkopende makelaar uw cliënt zal benaderen.

Is het mogelijk de opdracht te annuleren?
Ja, het is mogelijk om - zonder opgaaf van redenen - de opdracht te annuleren, bijvoorbeeld omdat de desbetreffende woning verkocht is. Bij annuleren na het verstrekken van de opdracht, maar voor de bezichtiging door De Twentse Aankoopmakelaar, brengen wij u geen kosten in rekening. Indien u in een later stadium wilt annuleren, vragen wij u veelal een beperkte vergoeding van de gemaakte kosten tot op dat moment.

Wanneer ben ik in onderhandeling?
U bent pas in onderhandeling als na uw eerste bod de verkoper een tegenbod doet of wanneer de verkopende makelaar uitdrukkelijk aangeeft dat hij met u in onderhandeling is. U bent niet in onderhandeling als de verkopende makelaar aangeeft dat hij uw bod met de verkoper zal overleggen.

Mag een makelaar doorgaan met bezichtigingen als er al over een bod onderhandeld wordt?
Dat mag. Een onderhandeling hoeft nog niet tot een verkoop te leiden. De verkoper kan daarnaast wellicht graag willen weten of er meer belangstelling is. Overigens mag de makelaar géén onderhandelingen openen met een andere belangstellende die na u een bod heeft gedaan, ook al ligt dit bod hoger dan dat van u. Uw bod zal eerst uitonderhandeld moeten worden.

Kan de verkoper de vraagprijs van een woning tijdens de onderhandelingen verhogen?
Ja. De vraagprijs is slechts een uitnodiging tot het doen van een bod. De verkoper kan besluiten om de vraagprijs op elk moment te verhogen of te verlagen. Ieder bod vervalt immers op het moment dat er een tegenbod wordt gedaan.

Word ik koper als ik de vraagprijs bied?
De vraagprijs van een woning is een uitnodiging tot het doen van een bod. Als u de vraagprijs uit een advertentie of woninggids biedt, dan doet u een bod. De verkoper kan dan nog beslissen of hij uw bod wel of niet aanvaardt of dat hij zijn makelaar een tegenbod laat doen.

Wanneer komt de koop tot stand?
Als verkoper en koper het eens worden over de voor hen belangrijkste zaken bij de koop (dat zijn meestal de prijs, de opleveringsdatum en de ontbindende voorwaarden), dan moet de koop schriftelijk worden vastgelegd. De verkopende makelaar legt deze koop vast in een koopakte. Daarin moet staan wat de partijen hebben afgesproken. Meestal wordt er nog een aantal aanvullende afspraken vastgelegd in de koopakte, bijvoorbeeld een boeteclausule. Een ontbindende voorwaarde is overigens een belangrijk onderwerp. Hierover moeten de partijen het eens zijn vóór de mondelinge koop. Na het ondertekenen van de koopakte heeft u wettelijk nog drie dagen de tijd om na te denken over uw koop. In veel gevallen zal dit langer duren, aangezien zaterdagen, zondagen en feestdagen niet als ‘bedenkdag’ gelden.

Mag een makelaar tijdens de onderhandelingen het verkoopsysteem wijzigen?
Dat mag. Soms zijn er zo veel belangstellenden die op of rond de vraagprijs bieden, dat het moeilijk is te bepalen wie de beste koper is. In dat geval kan de makelaar, in overleg met de verkoper, besluiten de lopende onderhandeling af te breken en het verkoopsysteem te wijzigen, bijvoorbeeld in een verkoop bij inschrijving.

De makelaar vraagt een ‘belachelijk’ hoge prijs voor een woning. Mag dat?
Dat mag. De verkoper bepaalt in overleg met zijn makelaar voor welk bedrag hij zijn woning verkoopt. De koper kan onderhandelen over de prijs maar de verkoper beslist. Dat geldt voor alle zaken die de verkoper belangrijk vindt om over te beslissen bij de verkoop van zijn woning aan een bepaalde koper.

Wat is een optie?
Na de onderhandeling kan de verkoper u een optie gunnen. Dit houdt in dat u het eerste recht van koop, voor de reeds onderhandelde prijs, krijgt van de verkoper. Aan het optierecht is altijd een termijn verbonden. Gedurende deze termijn mag het object niet aan iemand anders worden verkocht. Tijdens de optieperiode kunt u overwegen of u tot aankoop over wilt gaan en bijvoorbeeld nagaan of u een financiering kunt krijgen voor de woning.

Als ik de eerste ben die belt voor een bezichtiging, als ik de eerste ben die de woning bezichtigt of als ik de eerste ben die een bod uitbrengt, moet de makelaar dan in deze gevallen ook het eerst met mij in onderhandeling gaan?
De verkopende makelaar bepaalt samen met de verkoper de verkoopprocedure. De verkopende makelaar heeft wel de verplichting om u daarover te informeren. Het is niet in het belang van de verkoper om biedingen op strikte volgorde van binnenkomst uit te onderhandelen. Wie het eerst komt is dus zeker niet altijd de eerste die maalt. Het antwoord op deze drie vragen is dus nee.

Wat is ‘kosten koper’ en zit de makelaarscourtage daarin?
De ‘kosten koper’ (k.k.) bestaan uit de overdrachtsbelasting (6%), de kosten van de notaris voor het opmaken van de leveringsakte en het inschrijven daarvan in de registers. De verkoper en zijn makelaar kunnen vooraf bepalen dat zij het te verkopen pand ‘kosten koper’ aanbieden, waardoor deze kosten voor rekening van de koper komen. Dat is bij bestaande bouw vrijwel altijd het geval. Nieuwbouw wordt over het algemeen ‘vrij op naam’ (v.o.n.) aangeboden, waarbij de notariële kosten en de BTW voor rekening van de verkoper komen. Als de verkoper een makelaar inschakelt om zijn woning te verkopen, dan moet hij zelf met de makelaar afrekenen voor deze dienst (de makelaarscourtage), ongeacht of de woning ‘kosten koper’ of ‘vrij op naam’ wordt verkocht.

Terug naar de servicepagina